Met name bergbeklimmer Wilco van Rooijen kan er slecht aan toe zijn. Dat maakt collega bergbeklimmer Ronald Naar (geen deelnemer aan de expeditie) op uit het feit dat Van Rooijen heel langzaam van de top van de K2 is afgedaald.
“Wilco staat bekend als een redelijk snelle klimmer” zegt Naar vanaf zijn Italiaanse vakantieadres. “Als hij zo langzaam gaat, zou dat kunnen betekenen dat hij serieuze problemen heeft.”
Ronald Naar beklom in 1995 als eerste Nederlander de K2, een “killer mountain” volgens hem. Hij zegt weinig emoties te voelen bij de problemen die zijn collega-bergbeklimmers ondervinden. “Ze behoren allebei tot de Nederlandse top. Ze wisten waar ze aan begonnen. Als je een killer mountain opgaat, moet je niet verbaasd zijn dat je gekild wordt.”
Natuurlijk is het niet leuk wat de twee klimmers meemaken, vindt Naar. “Wilco is net vader, zijn vrouw zit nu alleen thuis. Maar aan de andere kant: Het zijn professionals. Ze weten dat dit kan gebeuren.”
Het lot van het huisartsengezin uit Almere dat eind juli in de Italiaanse Alpen omkwam, heeft hem veel meer geraakt, zegt hij. “Daar ben ik een week door van slag geweest. Die vader was gewoon met zijn kinderen op vakantie. Zoiets is verschrikkelijk.”
De twee Nederlandse bergbeklimmers op de K2 hebben ernstige bevriezingsverschijnselen. Ronald Naar weet wat het is. Hij is nu 53 jaar, en heeft toen hij 22 en 26 jaar was hetzelfde meegemaakt. “Ik heb er nog steeds elke dag last van.” Door de bevriezing is zijn kraakbeen ernstig aangetast waardoor hij artrose heeft opgelopen. Zijn vingers zijn dik en krom.
Tegenwoordig komt ernstige bevriezing veel minder voor omdat er goede schoenen en handschoenen zijn ontwikkeld die het lichaam beschermen. Of de twee herstellen van de bevriezing, durft Naar niet te voorspellen. “Dat verschilt van persoon tot persoon.”
Hijzelf zegt indertijd heel veel baat te hebben gehad bij de zuurstof die hij meteen kreeg toegediend toen hij terug in het basiskamp kwam. De bevriezingsverschijnselen werden met de extra lucht meteen goed bestreden. “Maar bij mijn weten hebben deze klimmers geen zuurstof bij zich. Met name Wilco heeft jaren geroepen dat extra zuurstof tijdens het klimmen hetzelfde is als doping, en daar was hij tegen. Als hij blijvende schade overhoudt aan de bevriezing, is het voor hem een duur besluit geweest om die doping, zoals hij het noemde, af te slaan.”
Bron: Telegraaf