De kenners zijn het er nog steeds niet over eens of de Mont Blanc nu 4808 of 4810 meter hoog is. Feit is wel dat het hier gaat om de hoogste top in het Alpengebied, nog net in Frankrijk. Voor Ronald de Jeu en Gerben Woudt is het de uitdaging om deze ‘reus’ te beklimmen en daar gelijk een sponsoractie aan te verbinden. De opbrengst hiervan gaat naar het evangelisatieschip De Logos. De Edese jongens zijn allebei zesentwintig jaar en ontmoetten elkaar toevallig toen ze als vijftienjarigen vakantie hielden in het Franse Parc D’ Ecrins. ,,Gerben kreeg het wandelen in de bergen bij zijn ouders met de paplepel in gegoten. Voor mij was het nieuw. Toen heeft hij mij op sleeptouw genomen”, legt Ronald uit.
Daarna gingen ze samen vaker de bergen in en schafte Ronald ook stevige bergschoenen aan. ,,Het is zo indrukwekkend op daar te lopen. Je stippelt je route uit op een kaart en overbrugt een groot hoogteverschil. De uitzichten zijn natuurlijk prachtig om te zien. Ja, het is wel zweten geblazen en je komt soms langs steile afgronden. Maar het is gaaf om te doen.”
Bovendien is Ronald gefascineerd door de schoonheid van de natuur. ,,De grootsheid van alles in de bergen is enorm. Ik kan me niet voorstellen dat dit allemaal door toeval is ontstaan. Ik ben ervan overtuigd dat er een scheppende God achter zit. Ook komt alles overeen met wat ik in de Bijbel lees.”
Ronald en Gerben ontmoetten elkaar daarna onregelmatig, totdat Gerben anderhalf jaar geleden met het idee kwam ,,om eens iets geks te doen en het hogerop te zoeken”. En zo ontstond het idee om de Mont Blanc te bedwingen.
Pas begin 2008 ging het tweetal een cursus volgen om te leren hoe je met touwen en stijgijzers werkt. ,,Ja, dat is voldoende om de Mont Blanc te beklimmen. Je hebt niet per se meer ervaring nodig, want per twee personen gaat er een Franse gids mee. Dat gebeurt wel meer.”
In Nederland zijn er vijf á zes organisaties die dergelijke expedities op touw zetten. Gerben en Ronald kozen voor Mountain Network en zitten in een groep van twaalf deelnemers. ,,Die behoort tot de goedkopere en leveren ook schoenen mee. Die kun je huren. Want als je stijgijzervaste schoenen koopt, ben je zo vijfhonderd euro kwijt. Die heb je wel nodig, omdat je veel in het ijs klimt.”
Hiernaast dragen deelnemers aan de expeditie een pikkel, een helm, water-en winddichte kleding, twee paar handschoenen, een gordel en touwen mee omhoog. ,,Ja, er zitten gevaarlijke stukken tussen. Bij vallende stenen heb je die helm wel nodig. Het risico van gevaar zit er in ja, maar die gidsen weten precies van de hoed en de rand. Ze kunnen een beetje Engels, dus dat gaat lukken.”
Zijn ouders vinden het wel leuk dat hun zoon dit doet. ,,Ze weten dat ik van uitdagingen en sportiviteit houd. Zo heb ik naast mijn werk bij het Marin in Wageningen ook een eigen licht- en geluidsbedrijfje en organiseer ik veel dingen bij de kerk, zoals een zeiltocht.”
Intussen kijkt Ronald gefascineerd naar Discovery Channel, waar de Mount Everest wordt beklommen. Half juli gaat zijn eigen expeditie echt plaatsvinden. Vooraf oefenen de jongens nog in de bergen om ook te acclimatiseren aan de ijle lucht. Ze logeren in een hostel in de bekende plaats Chamonix aan de voet van de Mont Blanc. Van daaruit gaat de tocht met een lift of een treintje naar 2800 meter hoogte. Vanaf die plek gaan de deelnemers te voet verder via een steil stuk rotsklimmen naar de hut Têtre Rouge. Een deel gaat nog verder naar de Goûterhütte op maar liefst 3800 meter.
Om drie uur ’s nachts begint dan de poging om de top te bereiken. ,,Dan is de conditie van het ijs nog goed en heb je minder last van steenval. Ook de zonsopgang is dan goed te zien en dat is gaaf. Om 9.00 willen we ongeveer op de top staan.”
Daar worden dan foto’s gemaakt van de bergbeklimmers met stoffen ‘bordjes’ waar de namen van de sponsors op staan. Het Marin in Wageningen is de hoofdsponsor, naast Heiden Hain in Ede en Visser en Visser in Barneveld. Ook kunnen sponsoren zich nog melden om op de speciale site vermeld te worden. Dat is: www.sponsorexpeditie.nl .
Het venijn van de expeditie zit hem wel in de staart. Het laatste stukje is een dertig meter hoge ijswand die zestig graden steil omhoog gaat. ,,Met pikkels moet dat kunnen, maar goed, er bestaat altijd een kans dat het niet gaat lukken, of dat één van ons het niet redt. Dat moet je incalculeren. Maar met mijn conditie zit het wel goed.”
De opbrengst van de actie gaat naar het Logos-schip. ,,Dat vaart van stad naar stad in Afrika en India. Ze doen aan evangelisatie, maar helpen de bevolking ook met educatie en op medisch gebied.