,,Is dat allemaal door ons gebeurd?” vraagt de 11-jarige Tessa als ze zojuist het verhaal heeft aangehoord over de klimaatveranderingen die vooral zichtbaar zijn op en rond de Noordpool.
Poolreizigster Bernice Notenboom kan haar niet geruststellen. ,,Helaas wel. De klimaatveranderingen zijn vooral het gevolg van hoe wij in het Westen leven.”
Hoe anders leven de Inuit, de oorspronkelijke bewoners van Groenland. Als kinderen daar wordt gevraagd wat ze kunnen doen om de uitstoot van CO2-gas te verminderen komen ze niet verder dan vier suggesties. Sterker, ze kennen het woord ‘klimaatverandering’ niet eens. De bevolking daar leeft namelijk al uiterst sober: rijdt niet in auto’s maar verplaatst zich met de hondenslee, de kinderen gaan lopend naar school, kleren worden uitsluitend in de buitenlucht gedroogd, water wordt uit de oceaan gehaald. Het is daarom wel wrang dat juist zij worden geconfronteerd met de gevolgen van de westerse manier van leven. Als de Lochemse kinderen wordt gevraagd hoe ze energie kunnen besparen volgt er een heel wat langere rij: alleen volle trommels wasgoed wassen, zegt de een. Minder auto’s, vliegtuigen, fabrieken, roepen anderen. Lampen en kachels uitdoen in kamers waar je niet bent, zegt weer een ander. ‘Spaarlampen gebruiken’ klinkt het elders.
Over de gevolgen van het broeikaseffect weten de kinderen van de Prins Hendrikschool, De Rank en de Vennegötte uit Lochem en De Branink uit Laren sinds gistermiddag een heleboel meer. Ter gelegenheid van de Warme Truiendag op genoemde scholen stond de verwarming gisteren de hele dag een graadje lager en had de gemeente Lochem Bernice Notenboom naar de Gudulakerk gevraagd om te vertellen over de poolreizen die ze heeft gemaakt en de reis naar de Himalaya die ze binnenkort gaat maken. Notenboom is voor de Lochemse scholen de icoon van klimaatverandering, een tweede Al Gore: met haar reizen en het verslag doen daarvan wil ze aan een groot publiek duidelijk maken wat de directe gevolgen zijn van de opwarming van de aarde. Eind maart vertrekt Notenboom voor een expeditie naar de Mount Everest. Via de weblog www.himalayaalert.nl kunnen de scholen volgen wat ze zoal ervaart. Door middel van een film kregen de Lochemse kinderen gisteren al te zien dat ook daar de ijskap flink aan het smelten is. Aan de bijeenkomst in de Gudulakerk was ook een warm-verkleedwedstrijd verbonden.Van de Prins Hendrikschool won Kelly Teunissen, van de Rank Juliet Jansen en Mark Heyink, van de Vennegötte Mariken Ries en Max Dijk, van De Branink Lucas Hebels, Maarten van Rensum en Keely Ligtenberg.