Een Nepalese berggids en wereldrecordhouder op de Mount Everest zegt dat de besneeuwde hellingen langs de route naar de top nu deels uit kale rotsen en puin bestaan, en daardoor moeilijker begaanbaar worden.
Volgens Apa Sherpa, die vorige week terugkeerde van zijn 19e succesvolle beklimming, duwt klimaatverandering de sneeuwgrens steeds verder bergopwaarts, terwijl ook de gletsjers slinken. Een belangrijk pad door de sneeuw is inmiddels al verdwenen.
‘Dit maakt beklimming van de berg moeilijk omdat klauteren over blote rots met stijgijzers erg zwaar is’, aldus Sherpa, die tijdens zijn laatste beklimming een spandoek meedroeg met de tekst ‘Stop Klimaatverandering; Laat de Himalaya Leven!’
Rotshellingen die voorheen door permafrost bijeen bleven worden bovendien instabiel, met een groter risico op steenlawines.
gletsjers
De gletsjers van de Himalaya zijn van groot belang voor de waterhuishouding van onder andere Pakistan, India en China. Bij voortzetting van de huidige temperatuurstijging zullen tegen het einde van de eeuw vrijwel alle 15.000 gebergtegletsjers in het gebied zijn verdwenen. Rivieren als de Indus, Ganges en Brahmaputra zullen in de zomer dan voor een groot deel kunnen opdrogen.
sneeuw
Afname van de sneeuwbedekking in het Tibetaanse hoogland zal bovendien de waterhuishouding van grote Chinese rivieren, zoals de Yangtze, grilliger maken.
Het team van Sherpa heeft ook een grote schoonmaakactie op de berg gehouden, waarbij ze meer dan 5 ton afval verzamelden. Hijzelf droeg een speciale metalen vaas naar de top, met daarin 400 heilige Boeddhistische offergaven, in de hoop dat de heiligheid van de Himalaya daarmee zal herstellen en het bewustzijn rond klimaatverandering te vergroten.
‘Er bestaat maar één Sagarmatha [Nepalese naam Everest] en die is erfgoed van de gehele wereld’, zegt Sherpa. ‘We moeten deze koesteren en onderhouden.’