Sir Edmund Hillary, geboren op 20 juli 1919 in Auckland, Nieuw-Zeeland, en overleden op 11 januari 2008, was een legendarische bergbeklimmer, ontdekkingsreiziger en filantroop. Hij verwierf wereldwijde bekendheid door samen met de Sherpa Tenzing Norgay als eerste de top van de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, te bereiken op 29 mei 1953. Sir Hillary’s leven was een aaneenschakeling van avontuur en doorzettingsvermogen, en zijn nalatenschap leeft voort in zijn bijdragen aan de bergsport, de exploratie en de humanitaire inspanningen in Nepal.
Jeugd en Opleiding Edmund Hillary
Edmund Hillary groeide op in een bescheiden milieu in Tuakau, Nieuw-Zeeland. Zijn vader, Percival Augustus Hillary, was een bijenhouder, en zijn moeder, Gertrude Clark, was een lerares. Edmund was een verlegen jongen en een begaafde leerling. Hij ontwikkelde al vroeg een passie voor bergbeklimmen tijdens schoolreisjes naar Mount Ruapehu en Mount Ngauruhoe. Na zijn schooltijd werkte hij samen met zijn vader en broer in de bijenteelt, een baan die hem de vrijheid gaf om in de wintermaanden te gaan bergbeklimmen.
Bergbeklimmingscarrière
In 1948, na enkele jaren ervaring te hebben opgedaan in de Nieuw-Zeelandse Alpen, maakte Hillary zijn eerste grote expeditie naar de Himalaya. Hij nam deel aan de Britse expeditie naar Makalu in 1951 en raakte bevriend met Tenzing Norgay, een Nepalese Sherpa met wie hij later de Everest zou beklimmen.
In 1953 werd Hillary geselecteerd als lid van de Britse expeditie onder leiding van John Hunt, met als doel de top van de Mount Everest te bereiken. Na weken van klimmen, acclimatiseren en wachten op gunstig weer, bereikten Hillary en Norgay op 29 mei 1953 de top van de Everest, een prestatie die hen wereldwijde roem bezorgde.
Latere Expedities en Exploratie
Na de beklimming van de Everest bleef Hillary nieuwe avonturen aangaan. In 1958 leidde hij de succesvolle Commonwealth Trans-Antarctic Expedition, waarbij hij als eerste de Zuidpool over land bereikte met behulp van sneeuwvoertuigen. In 1960 leidde hij een expeditie naar de Himalaya op zoek naar de mythische Yeti.
Filantropie en Nalatenschap
Edmund Hillary’s blijvende nalatenschap is niet alleen zijn indrukwekkende lijst van prestaties in de bergsport en exploratie, maar ook zijn diepgaande impact op de Sherpa-gemeenschap in Nepal. In 1960 stichtte hij de Himalayan Trust, een organisatie die zich inzet voor de verbetering van de levenskwaliteit van de Sherpa’s door middel van onderwijs, gezondheidszorg
en infrastructuur. Onder zijn leiding werden meer dan 30 scholen, 12 klinieken en twee ziekenhuizen gebouwd in de afgelegen regio’s van Nepal. Hillary zette zich in voor de Sherpa-gemeenschap tot aan zijn dood in 2008.
In 1953 werd Hillary geridderd door koningin Elizabeth II voor zijn prestaties in de bergsport. Hij ontving ook vele andere onderscheidingen, waaronder de Order of New Zealand en de Order of the Garter. In 1995 werd hij geëerd met de benoeming tot erevoorzitter van de American Alpine Club. Zijn levensverhaal is vastgelegd in zijn autobiografie “High Adventure” (1955) en het boek “View from the Summit” (1999).
Dood en Nagedachtenis Edmund Hillary
Op 11 januari 2008 overleed Sir Edmund Hillary op 88-jarige leeftijd aan een hartaanval in Auckland, Nieuw-Zeeland. Zijn dood werd wereldwijd betreurd en er werden herdenkingsdiensten gehouden in zowel Nieuw-Zeeland als Nepal. In zijn geboorteland kreeg hij een staatsbegrafenis, een eer die zelden aan burgers wordt toegekend.
De nalatenschap van Sir Edmund Hillary leeft voort in zijn inspirerende verhaal van doorzettingsvermogen en avontuur. Zijn bijdragen aan de bergsport, exploratie en filantropie hebben talloze mensen geïnspireerd om hun grenzen te verleggen en zich in te zetten voor het welzijn van anderen. De Himalayan Trust blijft actief in het verbeteren van de levenskwaliteit van de Sherpa-gemeenschap in Nepal, waardoor de impact van Hillary’s leven tot ver in de toekomst zal worden gevoeld.